Bu Blogda Ara

22 Şubat 2009 Pazar

YAŞAR BEĞ

Mustafaağa, Yaşarbeğin babasıdır. Saygın biri. Cumhuriyet’in ilk yıllarında *Bosna’dan muhacir olarak gelenlerden. Değirmencidir. Gölyeri’ndeki değirmeni işletmektedir. (İlerleyen yıllarda bu değirmeni F.’nin dedesi Ali Çavuş satın alacaktır.) Bu hareketinden dolayı Mustafaağa kazançlıdır. O kıtlık senelerinde, vatandaş bir lokma ekmeğe muhtaçken, o bu kıtlıktan etkilenmişe hiç benzemez. Keza işin içinde değirmen vardır. Zaman, ne kadar kıtlıkla boğuşsa da değirmeni işleten kıtlıktan etkilenmeyecektir. Kısacası; onda yiyecek bulunmaktadır.

Bir kış sabahında hava dumanlıdır. Sabaha kadar yağan kar dinmiştir. Yine de zaman zaman döküştürmektedir.

Mustafaağa ve oğlu Yaşar, kısa ve kestirme yolu kullanma yerine, evlerinin gerisindeki uzun yolu tercih etmişlerdir. Nedeni; rahatça ilerleyebilmek ve değirmene ulaşabilmek içindir.
Başkonuş’un doğusundaki eski çağlardan kalma kalenin oturduğu dağın eteklerine doğru yeni kar akınları başlamıştır.


ARDICIN TARLASI

Ardıcın tarlasına geldiklerinde, metrelerce ileriden giden oğlu Yaşar’ın göz alanındaki ardıçların arasından çıkan bir tavşan, yolunu şaşırmış, Yaşar’a doğru gelmektedir. Bu güzel olandır. Güzeldir, çünkü tüfek Yaşar’ın elindedir. Yolunu şaşıran ve Yaşar’ın üzerine gelen tavşanı Yaşar avlayacaktır. Ama saniyeler ilerlemekte, Mustafaağa’nın kulaklarına henüz tüfek sesi gelmemektedir. Mustafa ağa heyecanlıdır. Heyecanlı olması, ha geldi, ha gelecek diye tüfek sesi beklemesindendir.

Yoluna şaşıran tavşan, önündeki Yaşar’ı görünce gerisin geri dönmüştür.
Mustafaağa: “Patlak oğlum Yaşar.” Diye bağırmaktadır.
Her nedense tavşandan mı, tüfekten mi olduğu bilinmeyen Yaşar’ın korkusu nedeniyle yalnız eli değil, tüm bedeni titremektedir.
Tavşanın değerinin yüksek olduğunu bilen Mustafaağa “patlat oğlum” diye bağırmasını sürdürmektedir.
Yaşar:
“Patlatamıyorum baba.” Der.
“Değirmende kömbeleri (çörek) patlatırsın.”

-----------------------

*Araştırmalarım; Yaşarbeğ ve ailesinin Bosna’dan geldiği yönünde idi. Yaşarbeğin Kahramanmaraş Nüfus Müdürlüğünde çalışan ve aynı zamanda bir araştırmacı olan torunu Ejder Güleşçi’nin görüşü Bulgaristan’dan geldikleri yönündedir. Keza, nüfus kayıtlarında Yaşar’ın babası 1873 doğumlu Mustafa Ağa, 1904 doğumlu Yaşarbeğ, kardeşi Ali (Kürt Ali) ve oğlu Mustafa TIRNOVACIK doğumludur.

*

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder